10 de septiembre de 2024

7 de setembre: Dia de la Cooperació Policial amb perspectiva de gènere

de ANUE

En el Dia Internacional de la Cooperació Policial, destaquem i valorem el paper crucial de les dones en l’àmbit policial. La inclusió de les dones en les forces de seguretat no sols enforteix l’equitat de gènere, sinó que també enriqueix les operacions policials en incorporar una perspectiva de gènere essencial per a oferir serveis més efectius, eficients i responsables.

La participació equitativa de les dones en la presa de decisions i en rols de lideratge permet un enfocament més inclusiu cap a les necessitats i drets específics de les dones, i subratlla la importància d’integrar enfocaments sensibles al gènere en totes les funcions policials, incloent-hi la planificació, l’elaboració d’estratègies i l’assignació de recursos.

A més, la presència de dones en les forces policials té un impacte significatiu en l’accés a la justícia, especialment per a víctimes de violència domèstica, sexual i de gènere, els qui poden sentir-se més còmodes en buscar ajuda quan tenen la possibilitat d’interactuar amb una oficial de policia.

La policia és un dels representants més visibles de l’Estat. Per això, la participació de les dones en els serveis policials nacionals i en la Policia de les Nacions Unides no sols inspira a altres persones a seguir carreres en aquesta professió, sinó que també ajuda a transformar les pràctiques organitzacionals perquè siguin més sensibles a les qüestions de gènere. És fonamental comprendre i abordar les barreres específiques de gènere que limiten la participació plena, igualitària i significativa de les dones en la labor policial.

Des de les Nacions Unides, la importància de la participació de les dones en la labor policial es posa de manifest en la històrica Resolució 1325 (2000) del Consell de Seguretat sobre Dones, Pau i Seguretat. Aquesta resolució subratlla la necessitat de la plena participació de les dones en rols de presa de decisions, així com en la prevenció i resolució de conflictes. Una major participació de les dones en totes les esferes de la vida pública, inclosa la policia, és essencial per a aconseguir la igualtat de gènere i empoderar a totes les dones i nenes, d’acord amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 5.

Les Nacions Unides promouen una policia orientada a la comunitat, que prioritza la cooperació, les associacions i les solucions locals per a abordar les prioritats comunitàries i les preocupacions en matèria de seguretat pública. Les associacions eficaces entre la comunitat i la policia han de basar-se en la confiança mútua. Un servei policial que reflecteixi la diversitat de la comunitat a la qual serveix estarà millor preparat per a generar confiança, amb clars beneficis per a la seguretat i la millora en la prestació de serveis.

Segons les Nacions Unides, en l’àmbit global, la representació mitjana de dones en els serveis policials nacionals és d’aproximadament el 18,2 %, la qual cosa representa un increment del dos per cent en els últims cinc anys. En 2021, en 52 països amb dades disponibles, la proporció de dones en la policia oscil·lava entre el 5 i el 46 %, situant-se en la majoria dels països entre el 15 i el 20 %. Encara que aquestes xifres han millorat, és necessari que la comunitat internacional renovi el seu compromís col·lectiu i redoblament els seus esforços per a aconseguir un augment significatiu.

La desigualtat de gènere s’experimenta entorn de temes com els permisos de maternitat i paternitat, la discriminació, la masculinitat hegemònica, els estereotips contra les dones basats en atributs femenins i l’assetjament sexual. Les dones policies afirmen sofrir més prejudicis sexistes, assetjament sexual i racial, i les seves capacitats físiques es veuen constantment menyscabades a causa de la representació masculina de la professió. També afirmen haver abandonat l’acadèmia o el cos de policia per experimentar desigualtats de gènere. Les dones policies també afirmen la necessitat de ser més masculines perquè se les prengui tan de debò com als seus homòlegs masculins.

Ainara Ribera Pascal, estudiant de la Universitat de Barcelona en el Grau d’Estudis de Gènere, es troba actualment preparant-se per a ingressar als Mossos d’Esquadra de Catalunya, amb l’objectiu de treballar en el departament de violència de gènere. Ainara considera crucial incorporar una perspectiva de gènere no sols en els departaments dedicats a la violència contra les dones, sinó en tota la institució policial. Des del seu punt de vista, l’estructura de poder i la percepció institucional encara són molt masculinitzades, i és necessari involucrar a més dones en tots els nivells. Ainara afirma: «Soc dona i estic més pròxima a aquesta realitat», en referència a la violència masclista.

En el Dia Internacional de la Cooperació Policial reconeixem la importància fonamental de les dones en la labor policial, subratllem la necessitat de reformar els serveis policials en l’àmbit global per a crear oportunitats que permetin a les dones desenvolupar carreres significatives al servei de la comunitat i de l’estat de dret.

Pin It on Pinterest