25 de noviembre de 2022

Dia internacional contra la Violència de Gènere

de ANUE

Avui, 25 de novembre, és el dia internacional contra la violència de les dones. La violència contra les dones i les nenes és una de les violacions dels drets humans més esteses, persistents i devastadores al nostre món actual i en gran mesura no es denuncia a causa de la impunitat, el silenci, l’estigma i la vergonya que l’envolten .

La Declaració sobre l’eliminació de la violència contra la dona emesa per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 1993 defineix la violència contra la dona com “qualsevol acte de violència de gènere que tingui com a resultat, o pugui tenir com a resultat, danys físics , sexuals o danys o patiments psicològics a les dones, incloses les amenaces d’aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, ja sigui que passin a la vida pública o privada”.

La violència té conseqüències negatives per a la salut psicològica, sexual i reproductiva per a les dones a totes les etapes de la seva vida. Per exemple, els primers desavantatges educatius no només representen el principal obstacle per a l’escolarització universal i el dret a l’educació de les nenes; en el futur també tenen la culpa de restringir l’accés a l’educació superior i fins i tot traduir-se en oportunitats limitades per a les dones al mercat laboral.

Si bé la violència de gènere pot passar a qualsevol, en qualsevol lloc, algunes dones i nenes són particularment vulnerables, per exemple, les nenes i les dones grans, les dones que s’identifiquen com a lesbianes, bisexuals, transgènere o intersexuals, les migrants i refugiades, les dones indígenes i les minories ètniques. , o dones i nenes que viuen amb VIH i discapacitats, i aquelles que viuen crisis humanitàries.

La violència contra les dones continua sent un obstacle per assolir la igualtat, el desenvolupament, la pau i el compliment dels drets humans de les dones i les nenes. En definitiva, la promesa dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) -no deixar ningú enrere- no es pot complir sense posar fi a la violència contra les dones i les nenes. Per això mateix, des de les Nacions Unides, s’anima a participar a la seva campanya activista UNITE Campaign de 16 dies que busca mobilitzar la societat per a la prevenció de la violència contra les dones i la difusió de les veus de víctimes i activistes de manera solidària per a així recolzar els moviments feministes i els drets de les dones.

Més informació: https://www.un.org/en/observances/ending-violence-against-women-day

https://www.unwomen.org/en/what-we-do/ending-violence-against-women/unite

Pin It on Pinterest